Eu cu mine

Standard

Copiii învață prin imitație – nu mai e o noutate pentru nimeni. Exemplul nostru – ceea ce suntem noi și ceea ce facem noi – e mai puternic decât mii de condiționări, amenințări și predici puse la un loc. Ca să educ un copil, trebuie să mă educ întâi pe mine. E probabil cel mai anevoios drum pe care am pornit vreodată, un drum care nu se va sfârși decât atunci când nu voi mai fi. O călătorie care nu încetează să mă uimească și să mă învețe un lucru: cât de mult mai am “de muncit” la devenirea mea.
Pfaaaaai, tare mai sunt aiurit”, se tot gratula Delfinul mai zilele trecute și mă uitam la el și nu înțelegeam de ce ar avea o asemenea percepție despre sine. Chiar nu mi se părea mai aiurit decât ești la 4 ani. Și totuși se autoapreciase de câteva ori în felul acesta. Până mi s-a aprins beculețul: el spunea despre sine ceea ce mă auzea pe mine că zic… despre mine. Pentru că el nu preia doar părerea pe care o am eu ca părinte despre el, ci și părerea pe care o am eu despre mine. De la mine învață și cum să relaționeze cu sine, cum să se perceapă și cum să se autoevalueze. De la cum mă tratez eu, cum mă văd eu și cum mă raportez eu la alții și la mine el, neavând alt termen de comparație, învață să preia și să aplice toate acestea asupra lui.
Din ziua aceea (textul acesta e gândit de prin iarnă) am început să fiu puțin mai atentă la cum interacționez cu mine însămi: de la a găsi soluții când gratulările mi-au scăpat pe gură „Cred că dacă îmi fac o listă cu ce am de rezolvat nu o să mai uit.”, până, pur și simplu, la a fi mai atentă la ce spun despre mine și de a mă purta mai frumos cu mine.

Așa că, dragii mei cititori, îndrăznesc un sfat: Fiți buni cu voi înșivă! Tratați-vă cu respect, cu iubire, cu înțelegere, cu admirație, cu încredere și cu multă răbdare. Dacă nu o puteți face pentru voi (știu atât de mulți oameni cărora li s-a inoculat în copilărie ideea că sunt niște persoane care nu merită nimic bun și prin urmare se tratează execrabil) faceți-o pentru copiii voștri. E unul dintre cele mai prețioase daruri pe care le puteți da mai departe.

BE KIND TO YOURSELF

(căutând sursa pozei, văzusem ceva în genul acesta pe Facebook, am dat peste linkul acesta)

2 responses »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s