“Toxic Parents” – câteva citate

Standard

Câteva citate (prea puține, pentru câte am selectat) din cartea „Toxic Parents” de Dr. Susan Forward despre care am mai vorbit. Aș fi vrut să fie fără nici un comentariu dar nu m-am putut abține… Primele două citate cred că răspund întrebării mamă bună/mamă rea care a chinuit blogosfera. E o carte greu de citit (capitolul despre abuzul sexual e un coșmar) dar inspirantă. Traducerea pasajelor de mai jos îmi aparține (dacă există meseria de traducător de cărți despre parenting mi-ar plăcea să o am…)*

Părinții maturi din punct de vedere afectiv vor avea credințe care implică sentimentele și nevoile tuturor membrilor familiei. Vor oferi copilului o bază solidă de dezvoltare și inerenta independență. Au concepții precum “copiii au voie să se opună”, „este greșit să-ți lovești în mod deliberat copilul”, „copiii ar trebui să fie lăsați să facă greșeli”.  Pe de altă parte, concepțiile părinților toxici sunt întotdeauna egoiste și egocentrice: „în orice condiții copiii ar trebui să-și respecte părinții”, „dacă nu faci cum zic eu ești sigur pe calea greșită”, „copiii ar trebui văzuți, dar nu și ascultați”. Părinții toxici rezistă oricăror dovezi care le clatină sistemul de credințe. În loc să se schimbe ei dezvoltă o imagine distorsionată a realității. Din păcate copiilor le lipsește gândirea complexă ca să poată face diferența între adevărata realitate și cea deformată.

Una dintre cele mai importante deosebiri dintre părinți toxici și cei sănătoși este legată de gradul de libertate de exprimare a membrilor familiei. Familiile sănătoase încurajează libertatea individuală, responsabilitatea, independența, încrederea și respectul de sine. Familiile toxice descurajează exprimarea personală. Toată lumea trebuie să se conformeze concepțiilor și acțiunilor părinților toxici. Ei promoveză fuziunea tuturor membrilor familiei și  lipsa limitelor personale. La nivel inconștient este foarte greu pentru membrii familiei să-și delimiteze propriul spațiu emoțional.

O schimbare de rol apare în aproape toate familiile cu părinți toxici. Un părinte alcoolic preia rolul copilului datorită nevoii de atenție și a comportamentului patetic și irațional.

Mulți părinți care-și abuzează fizic copiii ajung la maturitate cu lipsuri emoționale și nevoi neîmplinite. Din punct de vedere emoțional ei văd în propriii copii părinți-surogat de la care așteaptă împlinirea unor nevoi emoționale care nu le-au fost satisfăcute în copilărie. Iar în momentul când copilul nu-i poate împlini aceste nevoi, furia părintelui abuzator îi controlează comportamentul.

Este extrem de greu să recâștigăm sentimentele de încredere și siguranță pe care părinții le-au călcat în picioare. Ceea ce așteptăm de la ceilați, atitudinea lor față de noi se bazează pe ceea ce am primit în copilărie de la părinții noștri. Dacă, în mare măsură, relațiile cu părinții ne-au oferit siguranță emoțională și respectarea drepturilor și sentimentelor creștem așteptându-ne ca cei din jur să ne ofere același lucru. (aș adaugă faptul că există nu doar așteptarea, ci și împlinirea atitudinii cu care am fost obișnuiți în copilărie: dacă n-am avut ceva în copilărie – siguranță, respect, iubire – există mari șanse să nu avem nici la maturitate)

* healthy parents am tradus părinți sănătoși ca să evit adjective gen bun, adecvat etc, dar și în ideea că oricine se poate însănătoși.

 

10 responses »

 1. Asa este Anca.. si eu am incredere ca oricine se poate insanatosi. Unii pur si simplu refuza sa iasa din vesmintele victimei, poate pe de-o parte incurajati (…), pe de alta parte din pricina ca poate fi extrem de dureros sa scormonesti in rana ca sa-ti identifici resursele si ti le pui la indemana…
  E drept ca trecutul nu il mai putem schimba, dar relatia cu el cu siguranta.

  • Grați, cred că majoritatea părinților din ziua de azi sunt undeva la mijloc. Și intențiile lor sunt bune, dar educația, concepțiile sunt cele “clasice”, de genul “eu sunt șeful”. Dar părinții ăștia sunt foarte bine inteționați și doresc să se schimbe și de multe ori chiar o fac. Cu pași mici, dar o fac!

  • Raluca, dacă ai ști cât de bine îmi face să povestesc cu cineva despre cărțile pe care le citesc… 🙂 Așa că mulțumirile merg și către voi!

 2. “Mulți părinți care-și abuzează fizic copiii ajung la maturitate cu lipsuri emoționale și nevoi neîmplinite. Din punct de vedere emoțional ei văd în propriii copii părinți-surogat de la care așteaptă împlinirea unor nevoi emoționale care nu le-au fost satisfăcute în copilărie. Iar în momentul când copilul nu-i poate împlini aceste nevoi, furia părintelui abuzator îi controlează comportamentul.”

  Furia si/sau comportamentele pasiv-agresive. Care tot de prin spectrul ala vin, doar ca-s mai parsiv amestecate…

 3. Parintii toxici sunt rezistenti la schimbare. Au mecanisme de aparare incredibil de inventive, de la santajul emotional pana la schimbarea rolului de agresor in cel de victima.

  • Da, părinții toxici chiar se cred victime: ale familiei, trecutului, societății, etc, nu contează: ei își construiesc perfect mecanisme de apărare ca să nu fie responsabilizați.

 4. Pingback: copiicuochidepoveste

 5. Pingback: Unde poate începe abuzul sexual

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s