Improvizații…

Standard

“Foarte puțini sunt capabili să aibă o relație directă cu ei înșiși. Cele mai simple gesturi ale noastre în lume sunt întrerupte de nevoia de a primi comentarii și interpretări favorabile din partea unei autorități. Sau ne temem că vom fi dezaprobați sau acceptăm necondițioant comentariile exterioare. Într-o cultură în care aprobarea și dezaprobarea au devenit elementul predominant de reglare a efortului și poziției fiecăruia, substituind adeseori iubirea, libertatea noastră personală se disipează. Categorisiți drept <buni>  sau <răi> încă de la naștere (un copil <bun> nu plânge prea mult) devenim atât de captivi în plasa aprobării/dezaprobării încât creativitatea ne este paralizată. Vedem cu ochii altora și mirosim cu nasurile altora.”         

“Primul pas spre joc este sentimental libertății personale. Înainte de a juca (experimenta) trebuie să fim liberi să facem acest lucru.”                                                                                        

                                                                                                                                 (Viola Spolin)

 

„Nu există nicio școală în lume în care dansul să fie predat zilnic, la fel ca matematica. De ce nu? Avem corpuri, copiilor le place să danseze… Cred că dansul ar trebui predat în fiecare zi în școală. Suntem întrupați. Nu suntem doar un cap într-o ramă. Iar felul cum simțim și felul cum gândim sunt profund afectate de corpul nostru și de modul în care îl percepem.”              

„Picasso a spus odată că toți copiii se nasc artiști. Problema e de a rămâne artiști pe măsură ce creștem. Cred cu pasiune că nu creștem în creativitate, ci în afara ei sau mai degrabă suntem educați în afara ei.” 

„Ceea ce știm este că dacă nu ești pregătit să greșești, nu vei veni niciodată cu ceva original. (…) Stigmatizăm greșelile. Avem sisteme de educație în care greșelile sunt cel mai rău lucru pe care îl poți face. Iar rezultatul este că învățăm astfel oamenii să își piardă capacitățile creative.”                     

                                                                                          (Sir Ken Robinson)

5 responses »

 1. imi place. mult!
  tot cam pe linia asta, cei mai multi dintre noi nici nu suntem capabili sa ne admitem greseala – ne e mai la indemana sa ii dam tot felul de sensuri in justificari pe care, de fapt, nimeni nu ni le cere. ne intereseaza imaginea eticheta, ne-o construim la dunga fiind vigilenti la exterior, nu la interior. si uite asa ne ingropam, adanc de tot, sub lucruri care ne infatiseaza lumii asa cum vrem sa aratam, lucruri care in fapt n-au nicio legatura cu noi, uitand pe nesimtite de eu-rile noastre de sub grosul acesta inutil.
  avem nevoie, macar din cand in cand, de cate o implozie. sau, mai corect spus, de cate o bomba detonata din interior, pentru a ne scutura de straturi, uniforme, masti si straie nepotrivite noua

  • Oh, da la noi, la români, aia cu greșelile e psihoză în toată regula. Observ din ce în ce mai mulți adulți pentru care o banală greșeală e o anulare a lor ca persoane. Și asta pentru că în copilărie trebuia să fim perfecți, iar greșeală era poate printre cele mai perfide mijloce de manipulare (nu conștient, cred, ci mai mult ca un rezultat a sute de ani de educație dezastruoasă). Și prea puțină lume e pregătită se accepte că tocmai ceva altfel (poate greșit) să aducă implozia decare vorbești tu și care e motorul progresului.
   Despre aia cu eticheta nici nu îndrăznesc să spun nimic. E doar sport național 🙂

 2. iecsact. putem începe cu noi. suntem generaţiile (de părinţi) care, admiţându-ne greşelile în faţa de copiii noştri -deci fără teama ridicolă ca astfel ne spulberăm vreun tron închipuit- putem schimba mentalitaţi şi mentalitaţi care chiar nu ne servesc la nimic

  ps. scuze tonul de “hai sa mărşaluim” (care mie una-mi displace profund.). e un pic cam dimineaţă 😛

 3. Pingback: Despre creativitate | copiicuochidepoveste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s