“Copiii sunt din rai” (1)

Standard

N-aș fi crezut că voi fi iremediabil atrasă de cărțile de psihologie aplicată. Așa cum n-aș fi crezut că autorul unei cărți precum „Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”, gen de cărți care mă enervau la culme, va scrie o carte care mă va cuceri total. O carte din care am învățat foarte mult și la care mă întorc mereu să caut răspunsuri. Nu le găsesc întotdeauna, dar mă luminează de cele mai multe ori. „Copiii sunt din rai” de John Gray (apărută la Editura Vremea, 2008, traducerea Maria Giugariu) este cartea mea de suflet și numai pentru că mi-a confirmat că adevărata educație, aia care construiește oameni frumoși (și frumos)!,  se face fără bătaie și fără pedepse. Marele minus al cărții este traducerea deficitară care merge mână-n mână cu  numeroasele greșeli de redactare.

Puțin câte puțin voi încerca să rezum cele mai importante idei din carte, să subliniez ce mi-a plăcut, ce mi s-a potrivit, ce-am aplicat sau părțile cu care eu nu am fost de acord (au existat și din acestea). John Gray pornește de la 5 mesaje (este termenul autorului) ale educației pozitive pe care își va baza tehnicile folosite în educația copiilor. Cele 5 mesaje, cu implicațiile lor, sunt dezvoltate în 5 capitole separate, dar mai jos voi reda câteva idei care însoțesc prezentarea mesajelor.

 1. E normal să fii altfel decât ceilalți.

Toți copiii sunt unici. Au calitățile, problemele și nevoile lor speciale. Ca părinți datoria noastră este să identificăm care sunt nevoile lor speciale și să-i educăm.

 1. E normal să faci greșeli.

A greși nu înseamnă că e ceva în neregulă cu tine, în afară de cazul în care părinții reacționează de parcă nu ar fi trebuit să o faci. Greșelile sunt naturale, normale și de așteptat. Iar aceasta se învață în primul rând prin exemple. Cel mai eficient mod de a-i învăța pe copii acest lucru este ca părinții să-și recunoască propriile greșeli, atunci când le fac, să-și sprijine copiii și să se sprijine între ei.

 1. E normal să-ți exprimi emoțiile negative.

Emoțiile (…) nu numai că sunt naturale și normale, dar constituie o parte importantă a creșterii. Emoțiile negative sunt mereu normale și trebuie comunicate. Părinții trebuie să învețe să creeze ocazii potrivite pentru ca cei mici să simtă și să-și exprime aceste emoții. (…) Cea mai bună cale de a-i deprinde să fie conștienți de sentimente  este aceea de a-i ascult și de a-i ajuta să le identifice cu empatie.

 1. E normal să vrei mai mult.

Prea deseori copiillor li se dă de înțeles că sunt răi, egioști sau răsfățați, dacă vor mai mult sau dacă se supără când nu obțin ce vor. (…) Metodele educației pozitive îi învață pe copii cum să-și exprime dorințele, astfel încât să fie respectuoși față de ceilalți. Copiii se vor simți liberi să ceară ce vor, știind că nu se vor face de râs. Vor înțelege, de asemenea, că a cere nu presupune neapărat a primi. (…) Spunând ce vor, își vor dezvolta rapid incredibile tehnici de negociere.

 1. E normal să spui „nu”, dar nu uita că mama și tata sunt șefii.

Copiii au permisiunea de a spune „nu”, dar, la fel de important, trebuie să știe că părinții sunt cei care conduc. (…) Permitându-le să spună „nu”, le dați posibilitatea să-și exprime sentimentele, să descoperre ce vor și apoi să negocieze.

 

3 responses »

 1. Pingback: Mic tratat de analiză aplicată a crizelor de furie | copiicuochidepoveste

 2. Da, dar cel mai rau e atunci cand parintii spun :”Nu mai plange ca ma dor urechile!” sau “Nu mai plange ca rada X de tine!” Dar daca simte ca ii vine sa planga!Da, “nu esti ca toata lumea”, dar sunt unic ca toti ceilalti!:)

  • Iuliana, eu mă gândesc că dacă și un adult, care are cu totul și cu totul alte mijloace de exprimare, simte nevoia să plângă/să fie trist/să fie lăsat în pace uneori, un copil de ce nu ar avea voie?
   Ce frumos ai spus că suntem unici ca toți ceilalți… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s